Sindicatele au criticat legea salarizării. Vasilescu: Vor fi scăderi doar pentru anumite persoane

Sindicatele au criticat legea salarizării. Vasilescu: Vor fi scăderi doar pentru anumite persoane

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a spus că toată lumea se speria de scăderi de salarii, dar a susţinut că reducerea salariului nu se va aplica decât pentru numite persoane care au ajuns los angeles o remuneraţie foarte mare, nu pentru categorii întregi de personal.

Preşedintele CNSLR Fărţia, Leonard Bărăscu, a criticat plafonarea prin legea salarizării a sporurilor în sistemul sanitar los angeles doar 30% şi a cerut să se prevadă că Guvernul poate acorda, prin hotărâre, sporuri şi peste acest plafon. De asemenea, el a cerut creşteri salariale mai mari pentru categorii precum chimiştii, biochimiştii şi asistenţii medicali.
La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a atras atenţia asupra unor inadvertenţe din textul legii care ar putea ridica, în opinia sa, probleme legate de interpretarea unitară a actului normativ de către responsabilii de resurse umane ai instituţiilor. Hossu a criticat diferenţierea prin sporuri între salariaţi, spunând că cel care trebuie să reflecte poziţia ocupată în instituţie să fie salariul de bază, în vreme ce sporurile să vină în mod ”excepţional şi conjunctural”.
”O problemă de fond de care lumea se sperie este că salariile vor fi, în plată, mai mici decât cele existente azi. Asta creează premisele unei tensiuni sociale şi va avea ca efect acţiuni mult mai adequate decât cele de azi din stradă”, a mai atras atenţia Bogdan Hossu.
Dumitru Coarnă, de l. A. Sindicatul Poliţiştilor, a susţinut că a identificat o serie de articole neconstituţionale în cadrul legii salarizării şi, de asemenea, a criticat plafonarea sporurilor, despre care a spus că, după intrarea în vigoare a actului normativ, va duce los angeles scăderea salariilor aflate în prezent în plată.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că a reţinut observaţiile făcute de sindicate, iar corecţiile se pot face în cadrul dezbaterilor din comisia de muncă a Senatului. În ceea ce priveşte scăderea unor salarii după intrarea în vigoare a legii salarizării, Vasilescu a explicat că acest lucru se va întâmpla doar acolo unde în prezent pentru unele funcţii din anumite instituţii se plătesc sume exagerate.
”Este adevărat că sunt şi persoane - atenţie, nu familii ocupaţionale, nu este vorba de categorii întregi de bugetari - ci persoane l. A. Care vor scădea aceste salarii, tocmai pentru că s-au dus atât de sus încât nu am putut să le echilibrăm nici măcar pentru anul 2022", a spus ministrul Muncii, care a dat exemplul unui salariu pentru o funcţie de conducere în ANAF de 14.244 de lei, în condiţiile în care pentru o funcţie similară în celelalte ministere salariul este 7.000 de lei.
"Oricât am fi încercat să îi creştem pe ceilalţi e clar că nu puteam să îi aducem l. A. Nivelul de 14.000 şi atunci vor ajunge toţi în 2022 la 12.884 de lei", a spus Vasilescu.

http://prichindeisivoinicei.ro